Interviu cu Adrian Bădilă, membru fondator al Colegiului Mediatorilor

Publicat de
|

„Nu este o competiție pentru o mare plăcintă, este o competiție pentru o echipă care să miște lucrurile”

Adrian BadilaStrategie. Este un cuvânt cu mare greutate pentru Adrian Bădilă, este un fel de a acționa în aproape toate demersurile pe care le inițiază și le duce la bun sfârșit. Așa cum a fost cazul cu elaborarea Strategiei privind dezvoltarea medierii și a profesiei de mediator, fie că vorbim de cea pentru perioada 2008-2013, iar acum cea pentru perioada 2014-2020. De această dată, Adrian Bădilă face un pas în față și își propune să urmărească implementarea direcțiilor stabilite în Strategie dintr-o poziție executivă, ca membru al Consiliului de Mediere. Intră în cursa pentru un loc în viitorul Consiliu cu o experiență greu de contestat în profesie, cu abilitățile de management al unei organizații precum Colegiul Mediatorilor și cu viziunea celui care știe foarte bine care sunt plusurile și minusurile medierii în România.

 

Ce vă determină să intrați în cursa pentru un mandat de membru în Consiliul de Mediere?

Iau în calcul posibilitatea de a candida pentru un mandat în Consiliul de Mediere. Încă de la început am fost implicat în diverse comisii ale Consiliului și am avut oportunitatea să coordonez elaborarea Strategiei privind dezvoltarea medierii și a profesiei de mediator, perioada 2008-2013, iar acum pentru perioada 2014-2020. Susținerea implementării acestei strategii implementării acestei strategii de la nivelul Consiliului de Mediere este foarte importantă pentru mine.

Corpul mediatorilor s-a maturizat destul de mult astfel încât să schimbăm puțin abordarea. S-a dus perioada de entuziasm, a trecut și decizia Curții Constituționale, numărul celor care se suspendă din profesie este destul de mare, dar, dintr-o perspectivă mai largă, este un fenomen de așezare a profesiei, în care vor rămâne cei care au suficientă putere și înțelepciune, astfel încât medierea să se manifeste pe piață ca o profesie adevărată și fără așteptări nerealiste. Sper într-o abordare mai pragmatică în viitor.

Față de primul, al doilea și chiar și al treilea Consiliu de Mediere, de această dată în corpul profesional mai este cel puțin un tip de entități foarte puternice – mediul asociativ. Avem asociații profesionale de 2000, de 500, de 700 de mediatori autorizați, care pot să preia multe dintre activitățile de care s-au ocupat membrii Consiliului. La nivelul Consiliului de Mediere trebuie să rămână un board cu reprezentativitate și cu influență pe partea de reglementare a profesiei și de lobby, într-un proces de colaborare cu asociațiile profesionale și cu Comisia Consultantivă, care, la rândul lor, să aibă o influență mult mai mare pe piață, în condițiile în care vorbim despre 5-8000 de mediatori, din cei 10500 teoretic autorizați.

Sunt mulți mediatori care au un statut social deosebit, cu putere de influență la nivel local, regional, național sau chiar internațional, dar trebuie să găsim mecanismele prin care să utilizăm aceste energii într-un scop comun.

Am făcut deja public și susțin evitarea cumulului de funcții la nivelul membrilor Consiliului de Mediere. Dacă decizi că te înhami în acest organism ca membru, nu mai ești și coordonator de Comisie Consultativă și președinte de asociație profesională. Inclusiv cu ocazia dezbaterilor pentru elaborarea Strategiei 2014-2020 a fost destul de dificil în discuțiile cu membrii Consiliului să vadă în ce papuci sunt. De multe ori aceste funcții au devenit aproape onorifice. Nu cred că mai suntem în faza în care să ne trecem în C.V. că suntem președinți de diverse comisii, ci se pune problema ca cei care doresc să ajungă în Consiliul de Mediere să lupte pentru scopul acestei instituții. Cei din Consiliu au o activitate foarte prodigioasă în ceea ce privește promovarea profesiei, organizarea de evenimente, dar din perspectiva altor entități decât a Consiliului.

Este nevoie ca în Consiliul de Mediere să fie o echipă și sper ca la alegeri să se contureze niște propuneri de echipă din partea mai multor asociații profesionale, chiar dacă votul este individual, pentru că se pune problema de complementaritate. Cineva cu experiență pe partea de management să facă echipă cu altcineva care are capacitate de influență pe zona legislativă și cu altcineva care are anvergură la nivel internațional. Nu este o competiție pentru o mare plăcintă, este o competiție pentru o echipă care să miște lucrurile. Lumea începe să se convingă că a fi membru în Consiliul de Mediere este o onoare, dar presupune și o mare responsabilitate.

Cât de mari sunt așteptările mediatorilor în ceea ce privește viitoarea structură a Consiliului?

În prezent există o stare de nemulțumire în rândul mediatorilor. Acest lucru s-a remarcat și în studiul de fundamentare a Strategiei 2014 – 2020. Cred că și la nivelul asociațiilor profesionale și a furnizorilor de formare s-a greșit puțin, pentru că s-a plusat nejustificat. Oamenilor li s-a spus că în câteva luni după autorizare o să-și amortizeze investiția, dar lucrurile nu stau nici pe departe așa în această noua profesie. În Strategie s-a evidențiat necesitatea creșterii încrederii mediatorilor în mediere, din perspectiva managementului carierei. Nu mai putem merge în continuare pe false așteptări, de la modificări de îmbunătățire a legii și ce ar trebui să facă alte entități (avocați, judecători…), mai puțin mediatorii, așa cum s-a văzut în discursul public.

Este o activitate de pionierat, pe care ne-am asumat-o și nu putem aștepta schimbări majore decât în momentul în care noi avem încredere în propria profesie. Cei care nu au încredere, mai devreme sau mai târziu se vor suspenda și vor ieși din profesie. Cred că suntem într-o perioadă de maturizare și de abordare mai pragmatică a acestei profesii…

Citeste tot interviul aici

Comentarii

Adauga un comentariu


Despre noi

Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor a luat fiinta in anul 2009, ca urmare a initiativei a noua mediatori autorizati, interesati sa se asocieze pentru a-si reprezenta mai bine interesele la nivel profesional mai mult…

Marca si operator de date

Marca: M 2012 00806

Infiintare si cont bancar

Asociatia profesională COLEGIUL MEDIATORILOR, cu sediul în Bucuresti, str. Stănileşti, nr. 4-6, sector 1, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 153/12.01.2010, cod de înregistrare fiscala nr. 26470839.

Hotarare judecatoreasca pronuntata in 14.12.2009 in dosar nr. 43442/299/2009

IBAN: RO58 BTRL 0480 1205 R876 63XX, Banca Transilvania, Agenţia 1 Mai.

 

Colegiul Mediatorilor © 2017  Toate drepturile rezervate. Termeni de utlizare