Interviu cu Ana Bălan

Publicat de
|

ana-balanAvem nevoie de implicare, dacă dorim să schimbăm imaginea mediatorului în societate
O poveste tristă din viața unui tânăr de 15 ani i-a plantat în minte ideea soluțiilor alternative de rezolvare a conflictelor. Se întâmpla cu mulți ani înainte ca certificatul de naștere al medierii să fie scris în România. Ideea s-a dezvoltat, alimentată de noi și noi cunoștințe și informații acumulate despre acest subiect. Cursul de formare ca mediator a fost pentru Ana Bălan doar o bornă firească pe drumul pe care îl alesese cu mult timp înainte.
Timpul capătă alte coordonate când vorbește despre proiectele și inițiativele pe care le-a avut sau la care încă lucrează. Poate pentru că se simte în fiecare cuvânt pasiunea pentru găsirea celor mai bune modalități de prevenire, gestionare sau soluționare a conflictelor, pentru repararea prejudiciului și pentru reabilitarea celor care au greșit și care își înțeleg și își asumă faptele. Medierea este una dintre aceste soluții, iar Ana Bălan este unul dintre mediatorii care arată cât de importantă este implicarea fiecărui profesionist în clădirea unei imagini corecte a medierii în societate.
Cum s-a produs ”întâlnirea” cu conceptul de mediere?
De fapt, „întâlnirea” a fost cu ideea de soluţionare a conflictelor în afara instanţei de judecată, cu mult înaintea de apariţia legii privind medierea. În anul 1997, în calitate de specialist în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, am vizitat un aşezământ, unde executau pedeapsa închisorii, minori și tineri care au comis fapte penale. Am stat de vorbă cu mulţi dintre ei, dar mi-a atras atenţia un puști micuţ, slăbuţ, care executa 3 ani și jumătate de închisoare pentru că a furat … o cutie cu faianță din curtea vecinului. Avea 15 ani și jumătate, o familie şi un cămin stabil într-un sat din sudul ţării, colegi de şcoală şi profesori care îl cunoşteau de când se născuse. Atunci mi-am pus întrebarea: „S-ar fi putut găsi o altă alternativă pentru ca acest copil să rămână lângă familie şi colegi, dar în acelaşi timp să conştientizeze că, prin fapta sa, a comis un prejudiciu vecinului şi că este de datoria lui să repare prejudiciul?” Am început să-mi imaginez diverse soluții Citește tot interviul aici

Adauga un comentariu


Despre noi

Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor a luat fiinta in anul 2009, ca urmare a initiativei a noua mediatori autorizati, interesati sa se asocieze pentru a-si reprezenta mai bine interesele la nivel profesional mai mult…

Marca si operator de date

Marca: M 2012 00806

Infiintare si cont bancar

Asociatia profesională COLEGIUL MEDIATORILOR, cu sediul în Bucuresti, str. Stănileşti, nr. 4-6, sector 1, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 153/12.01.2010, cod de înregistrare fiscala nr. 26470839.

Hotarare judecatoreasca pronuntata in 14.12.2009 in dosar nr. 43442/299/2009

IBAN: RO58 BTRL 0480 1205 R876 63XX, Banca Transilvania, Agenţia 1 Mai.

 

Colegiul Mediatorilor © 2017  Toate drepturile rezervate. Termeni de utlizare