Interviu cu Fănuța Lișman

Publicat de
|

Fanuta-LismanFănuța Lișman, membru în Consiliul Director al Colegiului Mediatorilor

„Pentru mine succesul în mediere înseamnă să te afli pe un trend crescător”

Liceul de chimie a fost o “vacanță” cu vedere la munte. Prima facultate, de Teologie și Asistență Socială, a fost prima cărămidă a edificiului medierii, la care lucrează cu pasiune în fiecare zi. Drumul profesional a fost plin de decizii îndrăznețe, de lecții importante și de multe, multe întâlniri cu oameni. De toate felurile și cu toate problemele la care te gândești sau nu.

Când privește în urmă, Fănuța Lișman vede un traseu sinuos, în care nimic nu pare să fi fost întâmplător. Totul a fost (pre)destinat pentru a ajunge, într-o zi, la mediere. Povestea interesantă abia de aici încolo începe.

Dacă ne uităm la reperele educaționale, întâlnirea cu medierea a venit firesc sau este o deviere de la traseu?
Chimia a fost mai degrabă o dorință de a pleca mai departe de casă. Am ales să merg la Bușteni pentru că nu voiam să rămân la Ploiești, prea aproape de casă. Locuiam în apropierea Ploieștiului, într-o zonă de câmpie, și mi-am dorit foarte tare să fiu mai aproape de munte. Mi-am spus că merg într-o ”vacanță” de 2 ani, să fac liceul de chimie la Bușteni. Odată cu prima facultate, cea de Teologie și Asistență Socială, a început parcursul pentru mediere. De atunci până la acest moment, parcă totul a venit mănușă din acest punct de vedere. Tot ce am lucrat ca asistent social, de la anchete sociale, discuții cu persoane cu tot felul de probleme, de la dizabilități până la probleme financiare, m-a format în lucrul cu oamenii. A urmat o perioadă de 8 ani în care am stat la catedră. Am schimbat apoi domeniul și am trecut în zona de vânzări, în domeniul asigurărilor şi mai apoi în imobiliare unde am păstrat practica de a lucra cu oamenii. A venit apoi Facultatea de Drept, care a împlinit, pot spune, experiența de până atunci.

Mediatorul nu este cel cu 80 de ore de formare initială, ci persoana cu experiența acumulată în spate, cu educația primită și istoria personală. Toate acestea mă ajută acum să abordez diverse tipuri de conflicte, din mai multe perspective. Am trecut de la chestiuni din domeniul familiei, la cele financiare. Am constatat că gestionez cu uşurinţă dispute de vecinătate, unde se punea problema scosului pomilor de pe graniţe, și mi-am dat teama că pot să înțeleg anumite lucruri pe care altfel nu aș fi reușit să le pricep fără această experiență dobândită anterior obținerii calităţii de mediator….

Citește tot interviul aici.

Adauga un comentariu


Despre noi

Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor a luat fiinta in anul 2009, ca urmare a initiativei a noua mediatori autorizati, interesati sa se asocieze pentru a-si reprezenta mai bine interesele la nivel profesional mai mult…

Marca si operator de date

Marca: M 2012 00806

Infiintare si cont bancar

Asociatia profesională COLEGIUL MEDIATORILOR, cu sediul în Bucuresti, str. Stănileşti, nr. 4-6, sector 1, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 153/12.01.2010, cod de înregistrare fiscala nr. 26470839.

Hotarare judecatoreasca pronuntata in 14.12.2009 in dosar nr. 43442/299/2009

IBAN: RO58 BTRL 0480 1205 R876 63XX, Banca Transilvania, Agenţia 1 Mai.

 

Colegiul Mediatorilor © 2017  Toate drepturile rezervate. Termeni de utlizare