Interviu cu Marieta Avram

Publicat de
|

marieta-avramCea mai bună cale de a promova medierea este însăşi practicarea medierii cu profesionalism

Povestea în care Marieta Avram cunoaște medierea nu începe în 2013, când a absolvit cursurile de formare profesională ca mediator. Primele pagini ale acestei povești s-au scris cu 14-15 ani în urmă, când, în Ministerul Justiţiei, s-a redactat prima versiune a legii medierii. Reputat avocat încă de pe atunci, Marieta Avram a văzut, înaintea multor colegi de breaslă, importanța ”dejuridiciarizării” soluționării conflictelor. Acum este mediator cu acte în regulă și gata să accepte o nouă provocare. De această dată, în cadrul Colegiului Mediatorilor. Alături de echipa unei asociații dinamice, și-a propus să contribuie la scrierea unei noi file în istoria medierii în România.

 
Sunteţi conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat în Baroul Bucureşti. În timp aţi exercitat diverse funcţii în sectorul public şi în cel privat. Cum aţi devenit mediator?
Fiecare mediator are povestea lui. Am să vă spun pe scurt povestea mea. În 1999, în calitate de director general în Ministerul Justiţiei, la direcţia de studii şi elaborarea actelor normative, am participat la o conferinţă europeană consacrată medierii în materia relaţiilor de familie, organizată la scurt timp după adoptarea Recomandării Consiliului Europei nr. 1/1998. Nu auzisem până atunci de mediere. Când m-am întors, i-am spus d-lui Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei în funcţie în perioada aceea, că ar trebui să iniţiem o lege a medierii în România. Răspunsul a venit scurt şi clar: “Redactaţi proiectul şi îl susţin!” În anul 2000, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică prima versiune a proiectului de lege, paralel cu un proiect pilot la nivelul instanţelor judecătoreşti. Era un an electoral destul de dificil. Primele reacţii nu au fost favorabile. Contextul nu era propice pentru a dezbate şi explica la nivel instituţional medierea şi avantajele ei, percepţia fiind mai degrabă aceea a unei reglementări excentrice, contestată în primul rând de colegii avocaţi. “Dejudiciarizarea” soluţionării disputelor şi apariţia în scenă a unui nou actor, “mediatorul”, perceput ca “magician” sau “scamator” care nu se știe prea bine ce face sau cum face ceea ce se spune că ar face, a trezit reacţii ambivalente, de la neîncredere până la invidie. Insă “duhul medierii” se strecurase şi această primă versiune a proiectului de lege a constituit “embrionul” legii medierii din 2006, născută, este adevărat, după o gestaţie destul de lungă de câţiva ani. După ce am plecat din Ministerul Justiţiei, la sfârşitul anului 2000, am urmărit fenomenul medierii în România, dar nu m-am implicat până de curând… Citeste tot inteviul aici

Adauga un comentariu


Despre noi

Asociatia profesionala Colegiul Mediatorilor a luat fiinta in anul 2009, ca urmare a initiativei a noua mediatori autorizati, interesati sa se asocieze pentru a-si reprezenta mai bine interesele la nivel profesional mai mult…

Marca si operator de date

Marca: M 2012 00806

Infiintare si cont bancar

Asociatia profesională COLEGIUL MEDIATORILOR, cu sediul în Bucuresti, str. Stănileşti, nr. 4-6, sector 1, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 153/12.01.2010, cod de înregistrare fiscala nr. 26470839.

Hotarare judecatoreasca pronuntata in 14.12.2009 in dosar nr. 43442/299/2009

IBAN: RO58 BTRL 0480 1205 R876 63XX, Banca Transilvania, Agenţia 1 Mai.

 

Colegiul Mediatorilor © 2017  Toate drepturile rezervate. Termeni de utlizare